Mieszkańcy miejscowości Bukowa, Lisiec, Wiercień i Zimna Woda nadal nie mogą korzystać swobodnie z wody. 12 września wykryto w niej bowiem bakterie z grupy coli. Oznacza to, że niemal do wszystkich czynności musi być używana woda po przegotowaniu. Inaczej mieszkańcom grożą poważne powikłania zdrowotne.
Woda z wodociągu jest stale monitorowana przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Lubinie. Jak na razie przeprowadzono akcję przepłukiwania i chlorowania. Teraz próbki ponownie są badane.
Mieszkańcy mają swoje podejrzenia co do przyczyn takiego stanu rzeczy. W dramatycznym mailu przysłanym do redakcji można przeczytać: „jestem mieszkańcem wsi Lisiec, gm. Lubin, w której od 12 września woda nie nadaje się do spożycia. (...) Według mnie powodem skażenia wody są ścieki komunalne, które wylewają się ze studzienek kanalizacyjnych. Jest to bardzo częste zjawisko. Studzienki kanalizacyjne znajdują się bowiem w odległości 100 – 200 metrów od wodociągu. Co więcej, po wykryciu skażenia ścieki nadal wybijają ze studzienek i nikt się tym nie przejmuje”. Zapytany o te wątpliwości Sanepid zaprzeczył, jakoby istniałaby szansa skażenia wodociągów przez wylewające się ścieki. Postanowiono jednak przyjrzeć się bliżej temu zjawisku.
Na razie jednak woda musi być odpowiednio przygotowywana przed spożyciem. - Wodę należy doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę. W razie potrzeby odstawić do ochłodzenia bez dodawania lodu – informuje Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny.
Woda po przegotowaniu nadaje się również do: mycia owoców i warzyw, mycia i płukania naczyń kuchennych i sztućców, mycia zębów, mycia, kąpieli niemowląt i małych dzieci.
Woda bezpośrednio z kranu do odwołania tymczasowo nie nadaje się do: picia, przygotowywania zimnych napojów i nie zagotowanych potraw, mycia owoców i warzyw, spożywanych na surowo, wytwarzania lodu, mycia i płukania naczyń kuchennych i sztućców, mycia zębów, mycia, kąpieli niemowląt i małych dzieci.
Woda z kranu nadaje się do: mycia, kąpieli w wannie, pod natryskiem, sprzątania, prania, do spłukiwania ustępów.
Należy zwrócić szczególną uwagę na dzieci, niemowlęta i osoby starsze.
Nie bagatelizujmy zaleceń, gdyż bakterie Coli, które są nieszkodliwe w jelicie, mogą powodować schorzenia innych układów:
1. Gdy dostaną się do układu moczowego, powodują zakażenia układu moczowego. Są najczęstszą przyczyną zakażeń (60-80%) dróg moczowych. Czynnikiem sprzyjającym jest cewnikowanie - około 80% cewnikowanych mężczyzn i 30% kobiet ma bakteriurię.
2. Są drugim czynnikiem etiologicznym, po Streptococcus agalactiae, zapalenia opon mózgowych u noworodków.
3. Niektóre szczepy E.coli produkujące egzotoksynę czasem powodują zatrucia pokarmowe, najczęściej spowodowane spożyciem zakażonego pokarmu. Przebieg schorzenia ma różne nasilenie, czasem może być bardzo groźne, ale w większości objawy nie są ciężkie. Szczególnie ciężkie objawy powoduje szczep E. coli O157:H7, który może doprowadzić do zespołu hemolityczo-mocznicowego.
4. Ropnie narządowe - poprzez uszkodzenie ściany przewodu pokarmowego do jamy brzusznej (spowodowane np. nadżerkami, radioterapią lub chemioterapią). Rozwój bakterii E. coli powoduje ciężkie schorzenie zapalenie otrzewnej (łac. peritonitis). Często powikłaniem zapalenia otrzewnej może być posocznica i wstrząs endotoksyczny (sepsa).
5. Zakażenia pooperacyjne.
6. Szpitalne zapalenia płuc.
7. Sepsa – E.coli jest najczęstszą pałeczką Gramm (-) powodującą sepsę.