Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Lubin
Kulinarne dziedzictwo

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
8 wystawców zaprezentowało swoje potrawy podczas gminnego konkursu zorganizowanego w świetlicy wiejskiej w Raszowej w gminie Lubin.

Najlepsze produkty reprezentować będą gminę w regionalnej edycji konkursu, która odbędzie się w sierpniu na Zamku Książ. Potrawy były tak smaczne i tak pięknie udekorowane, że komisja konkursowa postanowiła przyznać dwa pierwsze, dwa drugie i dwa trzecie miejsca.

Najwyżej oceniono rybę wędzoną zaprezentowaną przez Gospodarstwo Rybackie z Raszowej Małej. Gmina Lubin to "zagłębie karpiowe". Hodowane tu karpie są niezwykle smaczne, a przyczynia się do tego sposób ich karmienia, zbożem z okolicznych pól.

- Rybę przez dobę peklujemy w specjalnej zalewie, po czym trafia ona do wędzarni, wędzenie odbywa się powoli pod małym ogniem – mówi Elżbieta Kwaśnik z Raszowej.

Najwyższe uznanie jurorów miały także gumułki babci Julki przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Wiercieniu. Przepis na gumułki ma ponad 100 lat i pochodzi z okolic Krakowa. Wytwarza się je z twarogu z dodatkiem mięty suszonej z solą oraz żółtek. Następnie formuje się kuleczki, które zasusza się na blaszce w nagrzanym piekarniku.

Fot. WFP

Drugie nagrody otrzymały: Koło Gospodyń Wiejskich z miejscowości Obora za jabłka nadziewane boczkiem i serwowane z musztardą z gruszek lub z czerwonej porzeczki oraz Rada Sołecka z Krzeczyna Wielkiego za zraziki wołowe w chlebie.

Pani Daniela Klaudel z Krzeczyna Małego, która indywidualnie przygotowała prezentację została uhonorowana trzecią nagrodą za wspaniały chleb własnoręcznie wypieczony z mąki żytniej, pszennej i sojowej z dodatkiem słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu, wiórek kokosowych i otrębów pszennych. Trzecią nagrodę otrzymało również Koło Gospodyń Wiejskich z Raszówki za kulebiak z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybami. Uczestniczące w konkursie Gospodynie z Raszowej i Koło Gospodyń Wiejskich z Zimnej Wody otrzymały wyróżnienia.

Fot. WFP

- Cieszę się, że inicjatywa konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo” wyszła z miejscowości mojej gminy – mówi Wójt Gminy Lubin Irena Rogowska. - Jestem pod wrażeniem tych dzisiejszych przygotowanych stołów tych wszystkich potraw, które Państwo chcecie kultywować. To są rzeczywiście tradycyjne potrawy, które są znane od dawna i bardzo smaczne bo przyznam się, że popróbowałam prawie wszystkie. Gratuluję tego zaangażowania, niektóre z tych produktów będzie można zgłosić jako produkt lokalny w Unii Europejskiej. Będę zabiegała o ich dalszą promocję i przejście wszystkich niezbędnych procedur, aby nasza gmina taki produkt lokalny posiadała., który będzie promował nasz region i nasz kraj.

Oprócz jurorów wszystkie potrawy były degustowane przez licznie zgromadzoną publiczność. Konkursowi towarzyszyły występy zespołu folklorystycznego "Koniczynki" z Miłoradzic.

Konkurs zorganizował Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu – Powiatowy Zespół Doradców w Lubinie, Koło Gospodyń Wiejskich w Raszowej oraz Urząd Gminy w Lubinie, który ufundował nagrody dla uczestników.


(bach)



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Sobota 27 kwietnia 2024
Imieniny
Sergiusza, Teofila, Zyty

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl