Najlepsze produkty reprezentować będą gminę w regionalnej edycji konkursu, która odbędzie się w sierpniu na Zamku Książ. Potrawy były tak smaczne i tak pięknie udekorowane, że komisja konkursowa postanowiła przyznać dwa pierwsze, dwa drugie i dwa trzecie miejsca.
Najwyżej oceniono rybę wędzoną zaprezentowaną przez Gospodarstwo Rybackie z Raszowej Małej. Gmina Lubin to "zagłębie karpiowe". Hodowane tu karpie są niezwykle smaczne, a przyczynia się do tego sposób ich karmienia, zbożem z okolicznych pól.
- Rybę przez dobę peklujemy w specjalnej zalewie, po czym trafia ona do wędzarni, wędzenie odbywa się powoli pod małym ogniem – mówi Elżbieta Kwaśnik z Raszowej.
Najwyższe uznanie jurorów miały także gumułki babci Julki przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Wiercieniu. Przepis na gumułki ma ponad 100 lat i pochodzi z okolic Krakowa. Wytwarza się je z twarogu z dodatkiem mięty suszonej z solą oraz żółtek. Następnie formuje się kuleczki, które zasusza się na blaszce w nagrzanym piekarniku.
Fot. WFP
Drugie nagrody otrzymały: Koło Gospodyń Wiejskich z miejscowości Obora za jabłka nadziewane boczkiem i serwowane z musztardą z gruszek lub z czerwonej porzeczki oraz Rada Sołecka z Krzeczyna Wielkiego za zraziki wołowe w chlebie.
Pani Daniela Klaudel z Krzeczyna Małego, która indywidualnie przygotowała prezentację została uhonorowana trzecią nagrodą za wspaniały chleb własnoręcznie wypieczony z mąki żytniej, pszennej i sojowej z dodatkiem słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu, wiórek kokosowych i otrębów pszennych. Trzecią nagrodę otrzymało również Koło Gospodyń Wiejskich z Raszówki za kulebiak z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybami. Uczestniczące w konkursie Gospodynie z Raszowej i Koło Gospodyń Wiejskich z Zimnej Wody otrzymały wyróżnienia.
Fot. WFP
- Cieszę się, że inicjatywa konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo” wyszła z miejscowości mojej gminy – mówi Wójt Gminy Lubin Irena Rogowska. - Jestem pod wrażeniem tych dzisiejszych przygotowanych stołów tych wszystkich potraw, które Państwo chcecie kultywować. To są rzeczywiście tradycyjne potrawy, które są znane od dawna i bardzo smaczne bo przyznam się, że popróbowałam prawie wszystkie. Gratuluję tego zaangażowania, niektóre z tych produktów będzie można zgłosić jako produkt lokalny w Unii Europejskiej. Będę zabiegała o ich dalszą promocję i przejście wszystkich niezbędnych procedur, aby nasza gmina taki produkt lokalny posiadała., który będzie promował nasz region i nasz kraj.
Oprócz jurorów wszystkie potrawy były degustowane przez licznie zgromadzoną publiczność. Konkursowi towarzyszyły występy zespołu folklorystycznego "Koniczynki" z Miłoradzic.
Konkurs zorganizował Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu – Powiatowy Zespół Doradców w Lubinie, Koło Gospodyń Wiejskich w Raszowej oraz Urząd Gminy w Lubinie, który ufundował nagrody dla uczestników.