
Samo zdrowie w polskiej kuchni
Jak powszechnie wiadomo charakterystyczne dla naszej rodzimej kuchni są smaki słony i kwaśny. Kiszonymi ogórkami czy kapustą zajadały się nasze babki - kiszonki to samo zdrowie! A co można pić, żeby było zdrowo i zgodnie z tradycją? Nic innego jak kwas chlebowy, czy zsiadłe mleko.
Pyszne zupy
Co i dziś można polecić z tej zacnej pozycji zup? W "odchudzonej" wersji z całą pewnością chłodnik - czyli zupę z kwaśnego mleka lub śmietany z warzywami, podawaną na zimno latem. Nie można również nie wspomnieć o taki zupach, jak:
- zupy warzywne,
- zupy mleczne,
- marchwianka,
- zupa owocowa,
- zupa z dyni,
- krupnik.
Takie propozycje płynnego jedzenia są bogate w witaminy i wesprą utrzymanie szczupłej sylwetki.
Inne polskie potrawy
Inne polskie potrawy, które serwują obiady domowe Lubin pozytywnie wpłyną na nasz układ pokarmowy i będą zdrowe to:
- ryby: karp, sandacz, węgorz i inne ryby słodkowodne – zazwyczaj gotowane, w galarecie, pieczone czy wędzone.
- pęczak, kasza jaglana pyzy, kopytka, kasza gryczana
- dodatki do dań, takie jak: warzywa na parze, surówka z kapusty kiszonej z olejem i przyprawami, kwaszone ogórki, ćwikła.
To przykłady dań i dodatków, które są zdrowe i mogą być spożywane bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia.
Dania ze sprytem
Kuchnia staropolska daje duże pole do popisu. Jednak ciągle na przegranej pozycji wydają się miłośnicy kapuśniaku, pierogów czy schabowego. Ale nie musi tak być!
Sprytne stosowanie zamienników sprawi, że dania będą mogły z powodzeniem funkcjonować w naszym jadłospisie i nie wyrządzą zbyt wielkiej szkody naszej sylwetce i zdrowiu.
Jak to zrobić i co jeść, żeby to osiągnąć? Wystarczy np. zamienić śmietanę na jogurt, zrezygnować z zagęszczania zup za pomocą mąki i stosowania zasmażek np. do ugotowanej fasolki czy kalafiora.
Wiele cateringów oferuje zdrowe i zbilansowane potrawy. Catering Lubin ma bogatą ofertę i osoby zwracające uwagę na swoją sylwetkę, na pewno znajdą dania dla siebie.