Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Lubin
Czy polska kuchnia jest zdrowa?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Żurek, kluski śląskie, pierogi, bigos? Nie jeden ich miłośnik może mieć wyrzuty sumienia po ich zjedzeniu. Kolejne nasuwające się pytanie - czy polskie potrawy są zdrowe? Czy dbając o sylwetkę i zdrowie musimy zapomnieć o tego rodzaju jedzeniu?
Czy polska kuchnia jest zdrowa?

Samo zdrowie w polskiej kuchni

Jak powszechnie wiadomo charakterystyczne dla naszej rodzimej kuchni są smaki słony i kwaśny. Kiszonymi ogórkami czy kapustą zajadały się nasze babki - kiszonki to samo zdrowie! A co można pić, żeby było zdrowo i zgodnie z tradycją? Nic innego jak kwas chlebowy, czy zsiadłe mleko.

Pyszne zupy

Co i dziś można polecić z tej zacnej pozycji zup? W "odchudzonej" wersji z całą pewnością chłodnik - czyli zupę z kwaśnego mleka lub śmietany z warzywami, podawaną na zimno latem. Nie można również nie wspomnieć o taki zupach, jak:

  • zupy warzywne,
  • zupy mleczne,
  • marchwianka,
  • zupa owocowa,
  • zupa z dyni,
  • krupnik.

Takie propozycje płynnego jedzenia są bogate w witaminy i wesprą utrzymanie szczupłej sylwetki.

Inne polskie potrawy

Inne polskie potrawy, które serwują obiady domowe Lubin pozytywnie wpłyną na nasz układ pokarmowy i będą zdrowe to:

  • ryby: karp, sandacz, węgorz i inne ryby słodkowodne – zazwyczaj gotowane, w galarecie, pieczone czy wędzone.
  • pęczak, kasza jaglana pyzy, kopytka, kasza gryczana
  • dodatki do dań, takie jak: warzywa na parze, surówka z kapusty kiszonej z olejem i przyprawami, kwaszone ogórki, ćwikła.

To przykłady dań i dodatków, które są zdrowe i mogą być spożywane bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia.

Dania ze sprytem

Kuchnia staropolska daje duże pole do popisu. Jednak ciągle na przegranej pozycji wydają się miłośnicy kapuśniaku, pierogów czy schabowego. Ale nie musi tak być!

Sprytne stosowanie zamienników sprawi, że dania będą mogły z powodzeniem funkcjonować w naszym jadłospisie i nie wyrządzą zbyt wielkiej szkody naszej sylwetce i zdrowiu.

Jak to zrobić i co jeść, żeby to osiągnąć? Wystarczy np. zamienić śmietanę na jogurt, zrezygnować z zagęszczania zup za pomocą mąki i stosowania zasmażek np. do ugotowanej fasolki czy kalafiora.

Wiele cateringów oferuje zdrowe i zbilansowane potrawy. Catering Lubin ma bogatą ofertę i osoby zwracające uwagę na swoją sylwetkę, na pewno znajdą dania dla siebie.


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Sobota 27 lipca 2024
Imieniny
Aureliusza, Natalii, Rudolfa

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl