Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Lubin
Masło shea - jakie ma właściwości?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Masło shea, inaczej nazywane jest masłem karite jest składnikiem o bardzo różnorodnych zastosowaniach w kosmetyce. Produkty zawierające masło shea to bardzo dobra metoda na suche włosy, szorstką skórę oraz pękające usta. Poznaj właściwości oraz zastosowanie masła shea i dowiedz się, w jakich miejscach możesz kupić masło karite.
Masło shea - jakie ma właściwości?

Masło shea - w jaki sposób się je otrzymuje?

Masło shea to kosmetyk pochodzenia naturalnego. Masło karite stosuje się do pielęgnacji suchej oraz wrażliwej skóry, jak również suchych oraz zniszczonych włosów. Masło shea inaczej nazywane jest masłem karite lub Galam. Jest to olej powstający podczas przetwarzania orzechów masłosza. Masłosz Parka to drzewo, które rośnie na sawannach Zachodniej oraz Centralnej Afryki. Wywodzi się z rodziny sączyńcowatych. Późno osiąga dojrzałość. Pierwsze owoce, z których można wytworzyć masło shea są zbierane dopiero po 30 lub 40 latach. Żywotność masłosza to około 300 lat. Przez ten czas drzewo jest w stanie osiągnąć wysokość od 15 do 25 m.

 

Masło shea - jak wyglądają owoce, z których się je produkuje?

Owoce shea są podobne do dużych jagód. Wewnątrz posiadają brązowo-czerwone twarde nasiona, które charakteryzują się bardzo dużą zawartością tłuszczów. Stanowią nawet połowę tej substancji. Z 15 kilogramów można uzyskać około 1 kilogram masła shea. Zbiory owoców trwają od lipca do grudnia. Wyroby wzbogaca się o barwniki oraz aromaty różniące się kolorem i aromatem zależnie od pory roku, w której zostały zebrane.

 

Skąd pochodzi masło shea?

W kulturze afrykańskiej drzewo shea jest wyjątkowo cenione. Rdzenni mieszkańcy uznają je za święte, bo jest długowieczne. Zbiory są poprzedzone rytuałem nazywanym Begu. Zaczyna się on od spożycia dania, które zawiera owoce masłosza. W dalszej kolejności składa się ofiarę. Dopiero wtedy przystępuje się do zrywania owoców z drzewa. Zgodnie z tradycją ta praca może być wykonywana przez kobiety. Tylko i wyłącznie.

 

Losy masła shea w Europie

W Europie masło shea pojawiło się w XVIII wieku. Zostało przywiezione z Afryki przez szkockiego podróżnika Mungo Parka. W I połowie XIX wieku zostało spopularyzowane w całej Europie. Natomiast w XX wieku masło shea było już bardzo dobrze znane w kosmetyce. W późniejszych latach zastąpiło je masło kakaowe, które jest o wiele prostsze w uprawie.

 

Masło shea - jakie ma właściwości?

Masło shea ma w swoim składzie witaminę A oraz witaminę E, które bardzo dobrze nawilżają skórę. Znajdziesz w nim również witaminę F, która rozluźnia mięśnie. Masło shea ma w sobie również substancje, które wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej oraz poprawiają elastyczność skóry. Zobacz masło shea na oqema.pl, któe jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, więc warto jest po nie sięgać zwłaszcza latem. Masło karite można znaleźć w pomadkach do ust, kremach do twarzy, balsamach do ciała, olejkach do masażu, oraz emulsjach na podrażnienia. Polecane jest również do włosów osłabionych, kręconych i przesuszonych. Mydła z dodatkiem masła shea bardzo skutecznie nawilżają nawet bardzo suchą skórę. Warto się przekonać.


MR



Dzisiaj
Piątek 14 grudnia 2018
Imieniny
Alfreda, Izydora, Zoriny
Redakcja

tel. 512 745 851
redakcja@otomedia.pl
Partnerzy serwisu
Gmina Udanin
Starostwo Średzkie
BOK MCC
Śniadanie Mistrzów
Kino
FORUM
o © 2007 - 2018 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl